Home WK Nieuws Van Marwijk moet Emiraten naar WK 2022 leiden

Van Marwijk moet Emiraten naar WK 2022 leiden

0
Van Marwijk moet Emiraten naar WK 2022 leiden

De Verenigde Arabische Emiraten zien in Bert van Marwijk de ideale kandidaat om het land naar het WK Voetbal van 2022 te leiden. Volgens de media in Dubai heeft de bond een shortlist van kandidaten samengesteld met onder meer Hervé Renard, Henk ten Cate, Juan Antonio Pizzi en Zlatko Dalic.

Op die lijst is Van Marwijk naar voren gekomen als eerste kandidaat om Alberto Zaccheroni op te volgen. De Italiaan nam in januari ontslag nadat de nationale ploeg met 4-0 had verloren van Qatar in de halve finale van het Aziatisch kampioenschap.

De Verenigde Arabische Emiraten namen in 1990 voor de eerste en enige keer deel aan een eindronde. Het WK in Italië werd toen geen succes. Onder de Braziliaanse bondscoach Carlos Alberto Parreira werd verloren van Colombia (2-0), Duitsland (5-1) en Joegoslavië (4-1). Na de derde plaats in het Aziatisch kampioenschap in 2015 was de verwachting dat de nationale ploeg zich zonder moeite plaatsen voor het WK 2018 in Rusland.

De ploeg werd echter twee keer de weg versperd door Saoedi-Arabië, dat onder Van Marwijk aan een opmerkelijke revival bezig was. In de eerste kwalificatieronde eindigden de VAE drie punten achter Saoedi-Arabië, maar plaatsten ze zich uiteindelijk als beste nummer twee toch voor een finale-kwalificatiepoule van de Aziatische zone. In die groep eindigden de VAE op ruime afstand van Japan, Saoedi-Arabië en Australië op een vierde plaats.

Het mislopen van het WK te Rusland en de afstraffing op het Aziatische kampioenschap in eigen land werd beoordeeld als een grote teleurstelling, omdat de VAE al enige tijd beschikken over een uitstekende lichting spelers. Bepalende spelers als Omar Abdulrahman, Ali Mabkhout, Achmed Khalil bevinden zich in de bloei van hun carrière, terwijl jonge talenten als Khalfan Al Shamsi zich aandienen. Het WK Voetbal 2022 wordt gezien als de laatste mogelijkheid voor de lichting om de verwachtingen waar te maken.