Home WK Nieuws Vermoedens van corruptie bij bouw stadions WK voetbal in Brazilië

Vermoedens van corruptie bij bouw stadions WK voetbal in Brazilië

0

Grote projecten op het gebied van infrastructuur vallen bijna altijd duurder uit dan begroot. Ook in Brazilië is er sprake van een overschrijding van het budget, voor de bouw van de verschillende stadions. Een van de stadions zal €650 miljoen gaan kosten, waardoor de schijn van corruptie ontstaat. Volgens analisten is de overschrijding te groot om deze alleen aan mismanagement toe te schrijven en is de kans groot dat er in Brazilië meer aan de hand is, zo net voor het WK voetbal 2014.

Enorme overschrijding van de budgetten

In Nederland kennen we de torenhoge kosten voor de Amsterdamse Noord-Zuidlijn, de metrolijn onder de stad door. In Brazilië loopt de overschrijding van het budget echter veel verder op, waardoor onze problemen een beetje in het niet vallen. De twaalf stadions in Brazilië zullen bij elkaar zo’n 12 miljard dollar gaan kosten, een bedrag dat in Nederland bijna niet voor te stellen valt. De stadions zijn daarmee ongeveer 4x duurder dan oorspronkelijk gepland. De kans is groot dat er tijdens het WK opnieuw protesten plaats zullen vinden, van burgers die het niet eens zijn met de uitgaven voor het organiseren van dit toernooi.

Corruptie en mismanagement

Een deel van de overschrijding van het budget valt toe te schrijven aan mismanagement, maar volgens analisten is de kans groot dat er daarnaast meer aan de hand is. Met name de fraude-instanties geven de laatste tijd aan dat er geruchten zijn over grootschalige corruptie, die ervoor zorgt dat de bouw van de stadions veel duurder uitvalt en bepaalde personen daar flink aan verdienen. Met name het stadion in Brasilia laat veel wenkbrauwen fronzen. Men is daar een onderzoek gestart, om na te gaan hoe de financiering in elkaar zit en waarom deze duurder uitvalt dan gepland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in