Home WK Nieuws Voetbal is Oorlog

Voetbal is Oorlog

0

Wij grinniken normaal gesproken bij de uitspraak van “de generaal” over de voetbalsport. Natuurlijk is het oorlog in het veld..en na afloop even goede vrienden. Hoewel de gemiddelde Nederlander de voetbalsport behoorlijk serieus neemt, blijft het een sport…een spelletje…ook al gaat het om de knikkers tegenwoordig. We zouden bijna vergeten dat er ooit daadwerkelijk een voetbaloorlog heeft gewoed.

Speel met 888sport

Voetbal is oorlog, nee echt.

We schrijven 1969. Toch in het decennium van “make love, not war” zou je zeggen. Overal ter wereld worden de kwalificatie-wedstrijden voor het Wereldkampioenschap 1970 te Mexico gespeeld. Niemand neemt vooraf notitie van het duel tussen Honduras en El Salvador. Dat lijkt een tamelijk oninteressante ontmoeting. Maar inHonduras en El Salvador worden de messen geslepen.

Er woonden destijds veel Salvadorianen in Honduras, die ooit als vluchteling het land binnen kwamen.Zij hadden inmiddels grote stukken land in hun bezit en dit viel niet in goede aarde bij de regering van Honduras, die dit als protest tegen de dictatuur aldaar zagen.Kortom, een toch wel gespannen sfeer vooraf.

De eerste wedstrijd wordt gespeeld in Honduras. De Spelers van El Salvador worden de nacht voorafgaande aan de wedstrijd belaagd door Hondurese fans. Die schoten vuurpijlen af, beukten met stokken op grote blikken en gooiden de ramen van het hotel stuk met stenen. Het is dan ook niet raar dat het elftal van El Salvador onuitgeslapen aan de wedstrijd beginnen en met 1-0 verliezen.

Om te illustreren hoezeer deze wedstrijd leefde in El Salvador…..een jong meisje schiet zichzelf daar onmiddellijk na de wedstrijd door het hoofd met het pistool van haar vader. Ze wordt postuum de heldin van de oorlog.

De return, El Salvador wint de strijd

Een week later is de return en dus revanche in El Salvador. Nu wordt de Hondurese selectie uit hun slaap gehouden op eenzelfde manier als een week eerder. Naast stenen worden ook dode ratten door de ramen van het hotel gegooid. De volgende dag verliezen de Hondurezen met 3-0.

Door deze merkwaardige omstandigheden moest er een beslissingswedstrijd gespeeld worden op neutraal terrein. Die wedstrijd vond nog een week later plaats, in Mexico. Na 90 minuten spelen stond het 2-2. In de verlenging scoort El Salvador 3-2 en kwalificeert zich.

Nu is het echt oorlog, 5000 doden

Honduras verklaart daarop El Salvador de oorlog. Het resultaat van de vierdaagse oorlog is 5000 doden, 10.000 gewonden en 50.000 mensen worden dakloos. Het zou tot 1980 duren voordat de beide landen weer tegenover elkaar zouden staan in een voetbalwedstrijd.

Dat allemaal om een spelletje voetbal. Denk daar maar eens aan als je straks gaat inzetten op Nederland-Japan….:P

Wil je ook wedden op het WK?

Unibet

    – Ontvang 50 euro bonus.

888 sport

    – Ontvang 70 euro bonus.

Betsson

    – Ontvang 50% korting op eerste inleg.

Bet at Home

    – Ontvang 50% korting op eerste inleg.

Bwin

   – Ontvang 50 euro bonus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in