Home WK Nieuws Waarom Nederland nu wel Wereldkampioen wordt

Waarom Nederland nu wel Wereldkampioen wordt

1
Waarom Nederland nu wel Wereldkampioen wordt

Fan zijn van het Nederlands Elftal in een internationaal toernooi is als een ritje in de meest gruwelijke achtbaan van je leven.

De rit is vol verwachtingen, nieuwe hoogtepunten en de onvermijdelijke vrije val. Als de rit eindigt, voel je je misselijk, uitgeput en volledig uitgewoond. Je hebt kippevel op je huid, knikkende knieen en er is een specifieke vorm van gevoelloosheid dat op één of andere manier nagalmt door je hele lichaam.

Na de rit doe je twee stappen terug. Rust. Maar het enige wat je lichaam wil is weer aan te sluiten in de rij en nogmaals in het karretje van de achtbaan plaats te nemen.

Alle fans ter wereld kennen het traumatische gevoel van het supporter zijn van je land. Maar er zijn een paar aanwijzingen dat het Nederlanderse volk het meest medelijwekkend is als het gaat om achter je land staan op een groot toernooi.

Nederland nam 10 keer deel aan een WK. Er werd nog nooit gewonnen.

Dit feit zal het internationale medelijden niet opwekken. Slechts acht landen zijn ooit Wereldkampioen geworden, de FIFA erkent 209 nationale teams. De kans dat een land geen Wereldkampioen wordt is groter dan wel.

De Nederlandse WK-ervaringen zijn vooral zo ellendig omdat Nederland zo vaak zo dichtbij is geweest.

Nederland verloor de finale in een derde van het aantal keer dat er aan een wereldkampioenschap is deelgenomen. Vier van de negen eliminaties van het toernooi zijn voortgekomen na de 90 minuten speeltijd. Hetzij door een goal tegen in de verlenging of door penalties. De overwinning van zaterdag op Costa Rica is de enige wedstrijd die Nederland op een WK heeft gewonnen na verlenging en penalties. Nederland verloor de finale één keer in de reguliere speeltijd en twee keer na verlenging en of penalties.

Het lot is op zijn wreedst als je een korte glimp hebt opgevangen van de grootst mogelijke prestatie ooit. Die wordt dan zo hard van je afgenomen zodat je alleen nog kunt verbeelden wat zo mooi had kunnen zijn.

De Nederlanders hebben dit al drie keer meegemaakt.

Maar nu is het allemaal anders.

Geen enkel elftal is zo flexibel qua formatie als Oranje.

Het Nederlands Elftal benut zijn spelers voortdurend buiten hun normale positie. Het gebruikt dezelfde speler op meerdere posities in de loop van een wedstrijd. Nederland heeft geschoven in spelsysteem, niet alleen per wedstrijd, maar ook tijdens de wedstrijden. Er werd binnen een helft geschoven van een aanvallend systeem naar een verdedigend speelwijze en weer terug.

Is dit voor de supporter nu een vooruitgang of een extra marteling? Voor de tegenstanders van Oranje staat vast dat het een marteling is. Al regelmatig wist de tegenstander (Spanje, Chili en Mexico om er maar een paar te noemen) niet in welk systeem Oranje speelde.

Er is misschien geen beter voorbeeld van de Nederlandse flexibiliteit dan Dirk Kuyt, die speelde alleen afgelopen zaterdag al als rechter-back, rechter middenvelder en linker vleugelspits. Ander voorbeeld. In de wedstrijd tegen Mexico begon Kuyt als linksback, verhuisde naar rechterkant, ging meer centraal spelen, om de wedstrijd te beëindigen als een rechterverdediger. En Nederland? Nederland ging door naar de kwartfinale.

Maar ook de aanvallers vervullen meerdere rollen, met name Arjen Robben. Hij ging van zwervende spits naar rechtsbuiten later in de wedstrijden. Daley Blind heeft gespeeld als een linksback en centrale middenvelder, terwijl Bruno Martins Indi naadloos verhuisde tussen centrale verdediger naar linksachter, afhankelijk van waar het elftal hem nodig had.

In Nederland en ook in de rest van de wereld heerst een gevoel dat dit allemaal ontsproten is in het brein van een gekke wetenschapper. En dat is niet eens vergezocht. Van Gaal is bereid om in te gaan tegen de traditie de Hollandse school en durft gewaagde beslissingen te nemen. Het vervangen van doelman Jasper Cillessen voor Tim Krul met luttle seconden op de klok is daar het beste voorbeeld van. Zeker met de wetenschap dat de Newcastle keeper geen beste resultaten heeft als het aankomt op het stoppen van penaltie.

Wat betekent dit allemaal? Dit Nederlandse team is een ander team dan alle voorgaande Nederlands elftallen. Het heeft de ketenen van het totaalvoetbal, het 4-3-3 systeem en de Hollandse school van zich afgeworpen en laat zich niet indoctrineren door het verleden. Dit Oranje maakt gebruik van elk teamlid op basis van zijn eigen capaciteiten.

Dit Oranje speelt countervoetbal tegen een aanvallende tegenstander en gaat voor balbezit als de tegenstander meer geneigd is af te wachten. Dit Oranje kan wisselen van systeem, tactiek en filosofie gedurende de wedstrijd.

Dit Oranje speelt het meest vrije voetbal dat Nederland ooit gezien heeft. Vrij van systemen, vrij van traditie en vrij de heersende mores. Oranje dwingt zichzelf het lot in eigen hand te nemen.

Meer specifiek, de Nederlandse fans hebben het gruwlijkste dat het WK te bieden heeft doorstaan. Oranje heeft de vloek van de verlenging en penalties voorgoed van zich afgeschud. Dat betekend dat ze niet meer hoeven te verliezen als het na 90 minuten niet is gelukt. Alles opgeteld gaan we vol vertrouwen weer in de rij staan voor een ritje in die fantastische achtbaan.

Volgende wedstrijd: Nederland tegen Argentinië

Dit artikel is een bewerking van dit artikel

1 REACTIE

  1. Aardig artikel maar de enige echte reden waarom Nederland dit keer wereldkampioen wordt is gelegen in het lot. En dat lot valt dan weer te lezen in de sterren. En daar heb ik vier jaar over gedaan, met succes. In een dit jaar te publiceren boek zal ik uitleggen hoe de sterrenconstellatie van zondag 13 juli 2014 aangeeft dat Holland zijn welverdiende ‘happy hour’ zal vieren. I rest my case.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in