Home WK Nieuws Wat zit er in de spuitbus van de scheidsrechters op het WK

Wat zit er in de spuitbus van de scheidsrechters op het WK

0
Wat zit er in de spuitbus van de scheidsrechters op het WK
Wedden op het WK met Bwin

Een noviteit voor Europa zijn de spuitbussen die de scheidsrechters gebruiken bij vrije schoppen op het WK. De spuitbussen worden gebruikt om de plek van de muur te markeren en vaak ook de plek van de bal. De bedoeling is dat de spelers achter die lijn blijven. Het goedje dat op het veld wordt gespoten blijft ongeveer een minuut op het gras zichtbaar waarna het verdwijnt.

In de Zuid-Amerikaanse competities wordt deze methode al enkele jaren naar volle tevredenheid gehanteerd. In Europa kennen we dit nog niet, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat ook hier de spuitbus tot de vaste uitrusting van de scheidsrechters gaat behoren.

Wat zit er in die spuitbus Vanishing Foam

Na enig onderzoek kwamen we erachter dat de soortnaam van het spulletje Vanishing Foam is, of in goed Nederland ‘verdwijn-schuim’. Het is een schuim op waterbasis dat biologisch afbreekbaar is en dat wordt gemaakt door de Mexicaanse verffabrikant Comex. Het spul heet: Aero Comex Futline.

Het schuim is een zogenaamde “anionische surfactant” ook wel oppervlakte actieve stof genoemd. Het zijn negatief geladen ion moleculen die reageren met verbindingen in water om schuim te produceren. Eenzelfde soort technologie wordt gebruikt in cosmetica zoals shampoo en brand-onderdrukkende schuimmiddelen.

Een spuitbus met dit schuim bevat 160ml. Dit is genoeg voor een lijn van ongeveer 20 meter. Scheidsrechters op het WK krijgen voor iedere wedstrijd een nieuw flesje.

Bestellen? Kan hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in