Home WK Nieuws WK 2022-organisator Qatar wint voor het eerst de Azië Cup

WK 2022-organisator Qatar wint voor het eerst de Azië Cup

0
WK 2022-organisator Qatar wint voor het eerst de Azië Cup

Azië Cup 2019. Qatar, nummer 93 op de FIFA wereldranglijst, versloeg in de finale zeer verrassend viervoudig winnaar Japan met 3-1. Hierdoor wint de organisator van het WK 2022 de Azië Cup voor de eerste keer.

Grote man bij Qatar was spits Almoez Ali. Hij scoorde in de twaalfde minuut via een knappe omhaal de openingstreffer. Voor de geboren Soedanees was het zijn negende doelpunt van het toernooi, een record. Een kwartier later schoot Abdelaziz Hatim, een ploeggenoot van Wesley Sneijder bij Al-Gharafa, met een fraai afstandschot de tweede treffer binnen.

Japan, als viervoudig winnaar van de Azië Cup de grote favoriet voor de eindzege, bracht na rust de spanning terug in de wedstrijd. Takumi Minamino verschalkte met een stubtiel stifje doelman Saad Al Sheeb. Bijzonder genoeg was dit pas de eerste tegentreffer voor Qatar in het toernooi. Vlak voor tijd scoorde Akram Afif via een strafschop de 3-1. Door de eindzege stijgt Qatar op de wereldranglijst. Voorafgaand de Azië Cup stond het land slechts 93ste.

Controverses

De opmars van Qatar in het internationale voetbal is ook omgeven met veel controverses. In 2011 kocht het staatsbedrijf Qatar Sports Investment (QSI) de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain en haalde de ene na de andere topspeler binnen. Na de recordtransfers van Neymar (222 miljoen euro) en Kylian Mbappé (180 miljoen euro) opende de Europese voetbalbond UEFA een onderzoek naar de betalingen. De vraag was of de Franse topclub wel de regels van Financial Fair Play (FFP) naleefde.

De geldsmijterij van Qatar bleek zelfs mogelijk te zijn door hulp van uitgerekend FIFA-voorzitter Gianni Infantino. In het geheim heeft hij de topclubs Paris Saint-Germain en Manchester City (in handen van een sjeik uit de Emiraten) geholpen met het omzeilen van de financiële regels, bleek uit documenten via klokkenluidersplatform Football Leaks.

Ook rond het binnenhalen van het WK in 2022 zou Qatar de regels hebben omzeild. Het land zou een smeercampagne zijn gestart tegen de concurrenten Verenigde Staten, Australië, Zuid-Korea en Japan. Een onderzoek naar steekpenningen bij de toewijzing voor het WK, leverde uiteindelijk geen bewijs op.