Home WK Nieuws De WK Loting en de knikkers…

De WK Loting en de knikkers…

0

Sinds jaar en dag houd de FIFA een wereldranglijst bij van voetballende landen. De FiFA zelf blijkt echter zeer weinig waarde te hechten aan hun eigen lijst zo aan de vooravond van  de WK-loting. Op zulke momenten blijkt het commerciële belang toch veel belangrijker te zijn dan welke ranglijst dan ook. Vorige week zijn de gemanipuleerde play-offs gespeeld, daar was al genoeg over te doen. In plaats van een eerlijke loting werden  sterk geachte landen  tegen zwak geachte landen  ingedeeld zodat het grote Frankrijk niet zou ontbreken op het WK. Hoe dat afgelopen is hebben we allemaal kunnen zien.
Maar ook bij de  loting voor het WK op 4 december gaat de FIFA aan hun eigen ranglijst voorbij. Dit allemaal om het WK commercieel gezien  een groot succes te maken. Het gaat dus toch om de knikkers en niet om het spel.

Het Nederlands elftal, volgens de Wereldvoetbalbond toch maar mooi 3e van de wereld, zit waarschijnlijk niet in de zo gewilde 1e pot, waarin de meest vooraanstaande acht deelnemers in Zuid Afrika geplaatst worden. De officiële indeling wordt overigens pas 3 december, aan de vooravond van de daadwerkelijke loting bekend gemaakt.

Plaats 9 van de plaatsingsranglijst is waar ons Oranje nu staat..althans, daar strijden we nu om tezamen met Portugal. Dat Portugal zich slechts door middel van play-offs heeft kunnen kwalificeren doet er niets toe. Ook  is bijvoorbeeld Frankrijk gewoon groepshoofd in pot 1. En zoals al eerder vermeld ging die kwalificatie geheel niet vlekkeloos, en heeft Frankrijk in de ogen van de gehele Ierse, en halve Franse bevolking eigenlijk niets te zoeken in Zuid Afrika.

Nu zeggen critici dat de wereldranglijst helemaal geen afspiegeling is  van de machtsverhoudingen in het internationale voetbal. En eigenlijk bevestigd  onze derde plaats dat wel een beetje. Want ondanks een lange ongeslagen reeks en een vlekkenloze kwalificatie zonder enig puntverlies heeft Oranje sinds het EK 2008 niet meer gewonnen van een top-25 land. Sterker nog, de hoogst geplaatste tegenstander van Oranje sinds eerdergenoemd EK was Noorwegen, met een 37e plaats.

In feite klom Oranje dus middels een reeks overwinningen op voetbaldwergen als IJsland en Japan naar plaats 3. Opvallend is derhalve het besluit van de UEFA deze week met betrekking tot de loting voor het EK 2012. Daar is Nederland als groepshoofd en 3e geplaatst, achter Spanje en Duitsland. Als de knikkers minder belangrijk zijn komt die lijst blijkbaar vanzelf weer tevoorschijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in