Home WK Nieuws Het WK organiseren is voor Zuid-Afrika een financieel fiasco

Het WK organiseren is voor Zuid-Afrika een financieel fiasco

0

Het WK organiseren is alles behalve een eenvoudige opdracht. Als organiserend land dien je er in eerste instantie voor te zorgen dat je over een infrastructuur beschikt die voldoet aan de door de FIFA gestelde eisen, maar ook kan voldoen aan de mensenstroom die zo’n kampioenschap met zich meebrengt.

BetssonDaarnaast dient een land als vanzelfsprekend te beschikken over een sterke economie en voldoende financiële reserves om de infrastructuur indien nodig te kunnen verbeteren. De verbazing was, wereldwijd, dan ook groot toen voor het WK van 2010 werd gekozen voor Zuid-Afrika als gastland. Die verbazing werd nog groter toen de regering van het gastland besliste dat de WK-steden bij een eventueel financieel tekort niet moesten rekenen op de regering.

En dat financieel tekort stak al snel de kop op. Vooral de bouw van nieuwe stadions of de uitbreiding van bestaande stadions gaat met een heleboel geld lopen. Er werd eerder in september 2008 al bekend gemaakt dat er een tekort is van meer dan 200 miljoen euro. Hoe men dit gat gaat vullen is natuurlijk nog maar de vraag. Naar verwachting wil het land het tekort vooral tijdens en na het WK opvangen door onder andere de inkomsten uit de ticketverkoop en de toename van toeristen. Of dat een goed plan is zal nog moeten blijken. Het WK kan in ieder geval op veel interesse rekenen, want de tickets vliegen inmiddels de deur uit.

Een andere grote kostenpost waar eveneens aan tegemoet dient te worden gekomen is het personeel dat ingezet zal worden om het de bezoekers en vooral ook de spelers naar hun zin te maken. Eén van de grootste kostenpost in dit geval zijn de veiligheidsmensen. Ze worden immers niet alleen ingezet in en rond de stadiums, maar ook rond de hotels en zelfs gewoon in de straten van de WK-steden. Alles wordt in het werk gezet om het de bezoekers zo comfortabel en vooral veilig mogelijk te maken, en dat is in een land als Zuid-Afrika toch een mooie uitdaging.

Een andere manier om aan wat extra geld te komen is natuurlijk zo ver mogelijk raken binnen het toernooi zelf. De winnaar van het WK kan rekenen op 31 miljoen dollar, terwijl landen die vroegtijdig uitgeschakeld worden alsnog 9 miljoen dollar kunnen pakken. Dit zijn flinke bedragen, want in vergelijking met 2006 ligt de totale som maarliefst 61% hoger. Voor Zuid Afrika is het een geluk te noemen dat dit bedrag wordt toegekend door de FIFA en niet door het gastland zelf opgehoest dient te worden, anders zat Zuid-Afrika pas echt in de problemen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in